Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
De Gezonde Kantine is ook groen. Wat zijn per productgroep de duurzame keuzes? Inventariseer hoe het aanbod nu is en kijk per product hoe het beter kan.
De overheid heeft criteria vastgesteld voor duurzaam inkopen, die je in de kantine ook kunt gebruiken, die in vogelvlucht hierop neerkomen:
  • Er is een milieumanagementsysteem. 
  • Minimaal 50% van de producten is biologisch of heeft een ander duurzaamheidskenmerk.  
  • De duurzaamheidskeurmerken zijn: Biologisch, Demeter, Graskeurmerk, Milieukeurmerk, Vrije uitloop ei, MSC, Viswijzer, Beter Leven Scharrel, Label Rouge of Free Range.
  • Aanvullend is er aandacht voor sociale aspecten, zoals eerlijke handel: Fairtrade, Utz Certified, Rainforest Alliance. 
  • De mogelijkheden voor een groter aandeel vegetarische producten in het assortiment worden bekeken.
Bekijk alle criteria op de site van PIANOo 
Vlees en vleeswaren
  • Let bij de inkoop op dierenwelzijn. Dit kun je doen door te checken of producten een logo hebben (biologisch, scharrel of Beter Leven). De Boodschappenhulp Dierenwelzijn van het Voedingscentrum is een hulpmiddel hierbij.
  • Maak kleinere porties, bijvoorbeeld door brood minder dik met vleeswaren te beleggen.  
  • Kies slim. Kip is minder milieubelastend dan rundvlees. Varkensvlees zit daar tussenin.
  • Bied ook vegetarische broodjes aan: beleg broodjes met plakjes fruit (bijv. aardbei) of groente (bijv. komkommer, avocado) bijvoorbeeld. 
sluiten
Vis

Kies voor duurzame vis. Let daarvoor op het MSC- en ASC-keurmerk en/of kies voor prima of tweede keus volgens de Viswijzer. Op de site van het Voedingscentrum lees je  hoe je die producten herkent.

sluiten
Zuivel
  • Let bij de inkoop op dierenwelzijn. Dit doe je door te kijken of producten een logo hebben (biologisch of Weidezuivel).
  • Zorg voor kleinere porties, bijvoorbeeld door brood minder dik met kaas te beleggen.
sluiten
Groente en fruit
  • Kies producten van het seizoen. Gebruik hiervoor de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal of kijk voor groenterecepten op www.voedingscentrum.nl/recepten.
  • Kies voor producten uit de regio of voor biologisch producten.
  • Verwerk groente en fruit dat nog van goede kwaliteit is, maar niet verkocht is, in broodbeleg, (fruit)salades, soepen of andere producten. 
sluiten
Brood
  • Bied een ruim assortiment volkoren brood en broodjes, eventueel met aandacht voor keurmerken als biologisch en Milieukeur.
  • Koop op maat, zodat er niets overblijft of zorg dat (overtollige) voorraad in een vriezer wordt bewaard.
sluiten
Halvarine en plantaardige olie

Gebruik bij voorkeur plantaardige olie en halvarine, waarin eventueel duurzame soja is verwerkt.

sluiten
De Gezonde Kantine
Maak gezond kiezen gemakkelijk

Onze omgeving zit vol ongezonde verleidingen. Dat maakt kiezen voor gezond soms knap lastig, vooral als er niet eens een gezonde optie te krijgen is. Met de Richtlijnen Gezondere Kantines werk je naar een kantine waar gezond de norm is.