Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Voorkom verspilling in de kantine

Enerzijds kun je voedselverspilling voorkomen door te laten zien dat het zonde is om eten weg te gooien. Maar anderzijds kan ook een goed voorraadbeheer helpen. Zo voorkom je dat eten bederft en weggegooid moet worden.

Voorraadbeheer

  • Zorg dat de voorraad niet te groot is en overzichtelijk op één plek staat.
  • Werk volgens het FiFo-principe: First in – First out. Dus als je nieuwe voorraad hebt, zet je dat achter de oude.
  • Houd een boodschappenlijstje bij met producten die ingekocht of besteld moeten worden. Koop op maat en koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat die producten ook op gaan. 
  • Zet de koeling op 4 ºC. Dan blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
  • Bewaar zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika, niet in de koelkast.
  • Bewaar brood dat je die dag niet opmaakt in de vriezer. Ontdooi alleen wat je nodig hebt. Volkorenbrood voelt minder snel oud aan dan witbrood.

Klaarmaken  

  • Maak de porties er als je merkt dat er vaak wat overblijft. Dan kun je preciezer plannen.
  • Voorgesneden groente bederft eerder dan ongesneden groente. Snij zelf je tomaat, sla, paprika en komkommer.

Afval voorkomen

  • Heb je toch over: brood van gisteren is ideaal voor het maken van tosti’s. Halveer panini's en pistoletjes en maak er met wat tomatensaus en kaas 'pide pizza' van. 
  • Leg niet te veel klaargemaakte broodjes, fruit en salades in de vitrines of op schalen, maar zorg dat je iets aanvult als het bijna op is. Leg deze gezonde producten vooraan de zelfbedieningsrij: er wordt dan meer van genomen en verkocht. 
  • Maak snacks alleen klaar op bestelling. Je voorkomt daarmee dat ze afkoelen of verpieteren en daardoor de prullenbak in moeten. En je ontmoedigt daarmee ook nog eens de consumptie. (Gezonde etenswaar kan direct gekocht worden, maar voor ongezondere snacks moet je even geduld hebben). 
  • Bied producten die eerder niet verkocht werden in de laatste pauze voor de halve prijs aan. Hierdoor is het aantrekkelijk om toch nog iets (gezonds) te kopen en wordt er weinig weggegooid. 
  • Is de balie dicht en heb je nog broodjes, zuivel en fruit over? Verkoop ze via een gekoelde trommelautomaat. Bekijk de informatiefolder.
  • Zuivel die over de THT-datum is, maar nog goed ruikt en er goed uit ziet, kun je nog gebruiken.
  • Kijk of je van resten en snijafval een soep kan maken. Dat doen de meeste koks in de horeca.
  • Gebruik kleinere porties en verpakkingen als je regelmatig met restjes blijft zitten.
De Gezonde Kantine
Maak gezond kiezen gemakkelijk

Onze omgeving zit vol ongezonde verleidingen. Dat maakt kiezen voor gezond soms knap lastig, vooral als er niet eens een gezonde optie te krijgen is. Met de Richtlijnen Gezondere Kantines werk je naar een kantine waar gezond de norm is.