Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Hoe zorgen voor voedselveiligheid?

Eten veilig klaarmaken vraagt om een schone omgeving en mensen die weten hoe de HACCP-methode werkt. Is je kantine goed ingericht en wordt er goed genoeg schoongemaakt om aan de wettelijke eisen te voldoen? Hieronder enkele aandachtspunten.
Het personeel dat in de kantine werkt moet kennis hebben van hygiënisch omgaan met voedsel, ook als zij maar een dag in de week meehelpen als vrijwilliger. Een externe training is niet verplicht, het is ook voldoende als medewerkers een interne training volgen of worden begeleid door een ervaren medewerker. Er zijn verschillende commerciële organisaties die trainingen geven. Kijk voor een organisatie in de buurt op de site van Veneca of Stichting Horeca Onderwijs (SHO).  

Inrichting keuken

Deze checklist helpt je bij het goed inrichten van de keuken:

  • Zorg voor een goede routing in je keuken, zodat de ingrediënten van binnenkomst tot uitgifte voortdurend hygiënisch verwerkt worden.
  • Houd de ruimte goed schoon, ongedierte mag geen kans krijgen.
  • Vloeren zijn onbeschadigd en waterdicht, goed afwasbaar en gemakkelijk te reinigen.
  • Vloeren lopen schuin af, zodat vloeistoffen kunnen wegstromen naar afvoerputten.
  • Wanden zijn ondoorlaatbaar, onbeschadigd, afwasbaar en gemakkelijk schoon te maken.
  • Vuil kan zich niet ophopen op plafonds. Condensatie, schimmelvorming en afbladdering wordt tot een minimum beperkt.
  • Vuil kan zich niet ophopen op ramen en deuren. Hier wordt tijdens het schoonmaken ook aandacht aan besteed.
  • De ruimte wordt voldoende geventileerd om vervuilde lucht af te voeren.
  • Boven de bereidingsapparatuur zijn afzuigkappen aanwezig.
  • De temperatuur van de opslagruimte is goed afgesteld, waardoor het voedsel op de juiste temperatuur bewaard wordt. Een koelkast hoort producten te bewaren bij 4 graden Celsius.
  • De opslagruimte heeft voldoende ruimte, waardoor producten niet op de grond hoeven te staan.
  • Overal waar met voedsel wordt gewerkt, moeten de handen gewassen kunnen worden. Hier is ook een reinigingsmiddel en geschikt materiaal voor het drogen van de handen beschikbaar.
  • Keukenapparatuur en materialen kunnen vaak gereinigd en gedesinfecteerd worden zonder dat zij hierdoor worden beschadigd.
  • Apparaten en andere materialen zijn goed bereikbaar, zodat deze gebruiksvriendelijk en goed te reinigen en te desinfecteren zijn.

Schoonmaak en desinfectie

  • In de kantinekeuken hoort een schoonmaakplan (op papier) aanwezig te zijn. Hierin staat:
    - Welke objecten gereinigd of gedesinfecteerd moeten worden.
    - Hoe vaak elk object wordt schoongemaakt.
    - Hoe elk object wordt schoongemaakt.

Download een voorbeeld-schoonmaakplan.

  • Verschoon vaat- en droogdoeken dagelijks en was deze op 60 graden. Of gebruik papieren doekjes.
  • Houd de kantine schoon tijdens het bereiden van broodjes en andere producten.
  • Als je gebruikmaakt van een tostiapparaat of een warmhoudkast, maak dit dan dagelijks na gebruik schoon. Zo voorkom je dat het vuil zich gaat hechten aan het oppervlak. Door bakpapier te gebruiken is het makkelijker om het tostiapparaat schoon te maken.

Afval

  • Gooi afval weg in goed sluitende en waterdichte afvalbakken, die bij voorkeur zonder handcontact bediend kunnen worden.
  • Leeg afvalbakken minstens een keer per dag.
  • Plaats afvalcontainers in een daarvoor bestemde ruimte die goed geventileerd is, goed schoon te houden en afgeschermd is voor ongedierte.
  • Voorkom iedere vorm van kruisbesmetting, zet geen vuilnis buiten in je werkkleding en was je handen na het buitenzetten van het vuilnis.
De Gezonde Kantine
Maak gezond kiezen gemakkelijk

Onze omgeving zit vol ongezonde verleidingen. Dat maakt kiezen voor gezond soms knap lastig, vooral als er niet eens een gezonde optie te krijgen is. Met de Richtlijnen Gezondere Kantines werk je naar een kantine waar gezond de norm is.